Boem…….. en alles stond stil!

Eén vleermuis legt de wereldeconomie plat. Wat zegt dat over de wereldeconomie?

Kennelijk is onze economie een zwak bouwwerk wat bij de geringste tegenslag zo maar omvalt. Maar wat is dat eigenlijk, “de economie” Kan je dat vastpakken of is het een theoretische fictie? Net een legodoos in de speelhoek voor economen.

Ja, het is een fictie van op elkaar inwerkende getallen die op grond van afspraken met elkaar samenwerken. Via de spreadsheet hangt alles aan elkaar vast en als er dan iets hapert, tja dat hapert alles.

Tot overmaat van ramp zijn wij zo onverstandig geweest om inkomen en werk strak aan elkaar te verbinden en wordt de geest achter de sheet gedreven door Neoliberale principes.

En zo kan het gebeuren dat aandeelhouders 3 miljard ontvangen en de werknemers bijstand. En zo beweerd men dat Nederland staatschuld heeft maar in werkelijkheid een staatsoverschot heeft van rond de 2000 miljard.

Hoe zit dat in elkaar? Op de winst en verliesrekening heeft de BV Nederland een schuld van 390 miljard. Aan bezittingen heeft de overheid rond 200 miljard en aan spaargeld heeft Nederland 369 miljard, 1600 miljard aan pensioen waar de belastingdienst een claim op heeft van ruim 500 miljard.

Verder heeft Nederland een 1000 miljard positief aan onroerend goed. Afgerond staat Nederland dus 2500 miljard positief en een klein schuldje van 390 miljard. De belastingdienst int zijn claim en de schuld verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Waar hebben we het over!

Waarom hebben we IC bedden, mondkapjes en van alles tekort ondanks het feit dat we rijker zijn dan Dagobert Duck?

Inkomen en werk zijn aan elkaar genageld. Dat betekent dat als je geen geld krijgt nou dan ga je maar dood.

Geld is er op de wereld en in de ECB in ongelimiteerde hoeveelheid aanwezig. Sterker; geld bestaat helemaal niet. Er staat in Frankfurt een computer met een getal wat de geld voor stelt. De Euro wordt door niets gedekt en is gewoon een theoretische fictie waar we met ons allen in moeten geloven.

Knip werk en inkomen los van elkaar en kijk eens aan. Plotseling heeft iedereen een inkomen en kan gaan doen waar hij of zij goed in is. Een Vleermuisbestendig concept.

Wat er ook gebeurt maar iedereen heeft en houdt een leefbaar inkomen. Dat is nu een OLBI. Een onvoorwaardelijk Leefbaar Basis Inkomen. Het te overwinnen probleem is dat de Neoliberale principes overboord moeten. Nou ja, dat moet toch dus aanpakken maar.

Ik hoop dus dat die Vleermuis in China de boel tot inkeer brengt. De mens belangrijker maakt dan de Neoliberale economie en we een nieuwe economie gaan opbouwen met elkaar die gebouwd is op welzijn en niet op schulden.

Om dat te bereiken moeten we minstens de volgende emotie overwinnen;

Sinds 1998 is Nederland zijn financiële soevereiniteit kwijt. Ingeleverd aan de EU. We kunnen dus niet langer ons eigen geld scheppen. Dat is nu dikke pech. Maar voor alles is een oplossing. Er zijn twee richtingen om voor te kiezen.

  • We gaan voor een parallelmunt
  • We gaan uit de EU muntunie.

Welke u kiest maakt niet uit. Beide oplossingen leiden tot het zelfde resultaat. De Nederlandse economie gaat vliegen en wordt meer soliede dan de rots van Gibraltar.

Genoeg IC bedden en mondkapjes, u gaat niet meer dood als door een Vleermuis uw werkgever afscheid van u neemt, bedrijven hoeven niet meer gered te worden, genoeg testen en werk verdwijnt niet meer naar China vanwege lage lonen. Arbeid in Nederland is immers goedkoop geworden een u heeft een mooi inkomen.

Daarover meer in vervolg publicaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *