Burger Belangen Nederland is voor de gekozen Burgemeester Den Haag kan als voorbeeld dienen

Vorige week riepen we de gemeenteraad van Den Haag op om voor de nieuwe Haagse burgemeester, die op 1 juli moet aantreden, een openbare verkiezing te organiseren. Hier zouden  alle Hagenaars aan kunnen meedoen en niet alleen diegenen met toegang tot de achterkamertjes. Vooralsnog liep dit vast op onwil van de meeste partijen.

Eerste openbare sollicitatie ooit

Echter deze week kregen we belangrijke steun: Bert Blase, de huidige partijloze burgemeester van Heerhugowaard en initiatiefnemer van de democratievernieuwers van Code Oranje, maakte via de media en een YouTube-video bekend dat hij als eerste kandidaat ooit, in de volle openbaarheid solliciteert naar deze burgemeesterspost.

Zijn motivatie: burgemeestersbenoemingen moeten weg uit de achterkamers. Geheimzinnigheid over de belangrijke vraag wie de nieuwe burgemeester moet worden, hoort niet in een democratie. Hij stelde daarbij terecht vast dat hij hiermee ook voldoet aan een belangrijke voorwaarde uit de opgestelde profielschets, namelijk een bestuurder die transparantie hoog in het vaandel heeft staan.

Algemeen belang gaat voor privébelang

De huidige geheimhouding rond burgemeestersbenoemingen is vooral bedoeld om de carrières van toppolitici te beschermen. Want als zij solliciteren maar het uiteindelijk niet worden, zo luidt de redenering, dan gelden zij als beschadigd. Wij vinden het belachelijk dat dergelijke privébelangen zwaarder wegen dan het publieke belang van de democratie. Bovendien blijkt uit vrijwel elke opiniepeiling dat een meerderheid van de Nederlanders de burgemeester zelf wil kunnen kiezen.

Dat onze actie en Blase’s sollicitatie een gevoelige snaar raken, blijkt uit de grote hoeveelheid media-aandacht in o.a. NRC Handelsblad, Trouw, Algemeen Dagblad, TV West, Binnenlands Bestuur (het leidende vakblad voor bestuurders), Noordhollands Dagblad, Dagblad van het Noorden en ANP.

Oproep aan alle kandidaten!

Ook wij roepen sollicitanten voor deze burgemeesterspost op om dit voorbeeld van Blase te volgen. Laat zien dat u een moderne bestuurder bent die niet bang is voor transparantie en meer democratie. Als meerdere kandidaten in het openbaar solliciteren, dan organiseert Meer Democratie met hen een publieksdebat in Den Haag. Zodat zij in het openbaar mogen aangeven waarom zij zichzelf geschikt achten voor deze job. Daarvoor wordt u allen dan uiteraard van harte uitgenodigd.

Een burgemeestersverkiezing hier en nu: het kan

We raden de Haagse gemeenteraad aan om eieren voor haar geld te kiezen en alsnog een burgerraadpleging over de nieuwe burgemeester te organiseren! De Haagse raad kan dit gewoon doen. De minister benoemt in de praktijk altijd de kandidaat die door de gemeenteraad wordt voorgedragen. En de gemeenteraad kan haar keuze eenvoudig laten afhangen van de uitkomsten van een  raadpleging onder de burgers. Als ze maar wil!

 

Geen eigen belangen, maar burgerbelangen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *